Zorgverzekeraars en de Gelre ziekenhuizen moeten samen aan de slag om de ziekenhuisorganisatie weer financieel gezond te maken, zegt zorgminister Fleur Agema. Zij maakt zich op dit moment geen zorgen over de geldproblemen bij Gelre, met locaties in Zutphen en Apeldoorn. Oppositiepartij SP is teleurgesteld in de reactie van de minister, wier partij tijdens de verkiezingscampagne volop aandacht had voor behoud van streekziekenhuizen. Dit meldt Omroep Gelderland.
In 2022 leed Gelre Ziekenhuizen een miljoenenverlies en sindsdien is de situatie niet verbeterd. Sterker nog, als het ziekenhuis geen extra geld krijgt zijn de rode cijfers eind 2025 wederom verslechterd. De financiële problemen hebben al de nodige gevolgen gehad: zo is de spoedeisende hulp-afdeling in Zutphen beperkt bereikbaar en de afdeling acute geboortezorg daar gesloten – mede door de personeelstekorten die er speelden.
Early Warning System ziekenhuizen
Agema vindt echter niet dat het ziekenhuis er dusdanig slecht aan toe is dat dat zij hierover gewaarschuwd moet worden. “Wanneer ziekenhuizen in financiële problemen (dreigen) te komen, en de continuïteit van de zorg in het geding dreigt te komen, gelden de Early Warning System (EWS)-afspraken. Hierdoor kan er op tijd ingegrepen worden. Ik heb geen EWS-melding ontvangen over Gelre Ziekenhuizen.” In 2019 is EWS opgezet, toen MC Slotervaart en MC IJsselmeer zonder waarschuwing vooraf ineens bankroet waren.
Hoofdlijnenakkoord
Het Hoofdlijnenakkoord van de coalitiepartijen bevat de afspraak voor behoud van streekziekenhuizen, maar het plan heeft nog geen invulling gekregen. Jimmy Dijk vindt het opvallend dat het kabinet, en met name de zorgminister, hier niet als een leeuw voor vecht.
Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky
Afbeelding: Martijn Beekman