Wederom financiële zorgen voor Ommelander Ziekenhuis Groningen
Het Ommelander Ziekenhuis Groningen (OZG) had voor 2023 een positief resultaat van 2,9 miljoen euro verwacht, maar kampt in plaats daarvan een flinke financiële domper. Vorig jaar leed het ziekenhuis 2,4 miljoen euro verlies. Hierdoor kan het OZG niet meer voldoen aan de bankeisen voor leningen die zijn afgesloten. Voorlopig komen de banken de zorginstelling in Scheemda nog tegemoet: deze heeft dit jaar nog de tijd om alles financieel op orde te krijgen. Dit meldt RTV Noord.
Het OZG moest 132 miljoen euro aan leningen afsluiten bij Siemens, ABN Amro en UMCG voor nieuwbouw. Daar is een deel van afbetaald, maar ook een flink deel nog niet: 71 miljoen euro staat nog open. Zouden de banken het ziekenhuis aan de regels houden, dan hadden ze dit openstaande bedrag kunnen opeisen. Dit zou de toekomst van het OZG flink in gevaar brengen.
In 2019 verkeerde het ziekenhuis ook al in financieel zwaar weer, waardoor het toen ook niet aan de voorwaarden van de banken kon voldoen. Maar ook toen werd er een coulanceregeling opgesteld. Voor 2023 en 2024 strijken de banken wederom over hun hart.
Te weinig patënten
Het OZG had vorig jaar een lagere omzet dan verwacht omdat er te weinig patiënten behandeld zijn. Dit komt deels door personeelstekorten en veel medewerkers die ziek thuis zitten vanwege kanker of hart- en vaatziekten. Sinds april 2023 is één van de zes operatiekamers grotendeels ongebruikt omdat het ziekenhuis vijftien openstaande vacatures voor cruciale functies niet opgevuld krijgt. Het doel was om in 2023 bijna 83.000 patiënten te behandelen, maar uiteindelijk werden dat er niet meer dan 79.000. Ook de stijgende personeelskosten en noodzakelijke inzet van dure freelancers hielpen niet mee.
Herstelmaatregelen
De verwachting is niet dat het dit jaar veel beter gaat. Daarom zijn de banken ook voor dit jaar nog coulant. “We hebben de banken vanaf het begin af aan meegenomen in deze ontwikkelingen. Ze hebben onze herstelmaatregelen gezien en beoordeeld en ons een document gegeven waarmee ze zeggen: we snappen dat jullie tijd nodig hebben om deze herstelmaatregelen uit te voeren”, legt bestuursvoorzitter Bas Wallis de Vries uit.
Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky