Limburgse jeugdhulpinstelling XONAR heeft boel nog altijd niet op orde

Er zijn bij de zestien gemeenten in Zuid-Limburg nog altijd zorgen over de grootste jeugdzorgaanbieder van de regio: XONAR. Ondanks een miljoeneninjectie verkeert de instelling nog altijd in financiële problemen, waardoor faillissement dreigt. Volgens de gemeenten is er sprake van een zorgelijke situatie. Dit meldt Skipr op basis van berichtgeving door Follow the Money.

De gemeenten zijn een tienjarig contract met XONAR aangegaan. Kort daarna kwam de jeugdzorgaanbieder met een herstelplan, waarvoor 8 miljoen euro nodig was. Gemeenten wilden dit wel voorschieten, omdat de organisatie onmisbaar is in de regio. Met interim-bestuurder Karel Verweij aan het stuur onderging XONAR een reorganisatie, waar de gemeenten voor betaalden. Ruim 30 procent van het personeel moest weg en een fusie was nodig om voortbestaan te garanderen. Hiervoor werden afspraken gemaakt met Mondriaan, maar de fusie werd afgeketst.

Situatie XONAR nog altijd niet stabiel

Ondertussen is de situatie bij de jeugdzorginstelling nog altijd niet stabiel: de omzet stijgt nog altijd niet en de opbrengst van 5 miljoen euro voor verkocht vastgoed is een tegenvaller. Daarom moet XONAR nog eens 1,7 miljoen euro gaan besparen.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky