Dit zijn de nieuwe minister en staatssecretarissen van Volksgezondheid

Op 2 juli 2024 is het kabinet-Schoof beëdigd. Pia Dijkstra en Conny Helder zijn minister af en Maarten van Ooijen is geen staatssecretaris meer. Hiervoor in de plaats zijn gekomen minister Fleur Agema van Volksgezondheid en staatssecretarissen Vicky Maeijer en Vincent Karremans van Volksgezondheid. Wie zijn dit en wat gaan zij voor Nederland betekenen? 

Fleur Agema: minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Fleur Agema was van 30 november 2006 tot 2 juli 2024 Tweede Kamerlid namens de PVV. Ze voert al jaren strijd namens de zorg en heeft in de Kamer vele problemen in de ouderenzorg aangekaart. Agema is voorstander van verzorgingshuizen, waarvan er in Nederland steeds minder zijn. Volgens haar hebben gevangenen nog meer rechten dan ouderen in Nederland. In 2010 zat ze voor de ouderenzorg in een werkgroep en wist ze 852 miljoen euro vrij te spelen voor de aanpak van ouderenmishandeling, de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) en meer personeel in de zorg. Op initiatief van de PVV gingen 28 zorginstellingen in 2012 regelarm en regelvrij werken.

Als minister van Volksgezondheid is Agema belast met onder meer toegankelijke en betaalbare zorg, de arbeidsmarkt, Zorgverzekeringswet, infectieziektebestrijding, huisvesting van ouderen en mensen met een beperking en overkoepelende VWS-taken zoals de Inspectie  Gezondheidszorg en Jeugd en het Integraal Zorgakkoord.

Vicky Maeijer: staatssecretaris voor Langdurige en Maatschappelijke Zorg

Vicky Maeijer is net als collega Fleur Agema een PVV’er. Zij begon er ooit als stagiaire, werd daarna beleidsmedewerker, belandde in 2014 in het Europees Parlement en was sinds 2017 Tweede Kamerlid namens de PVV.

Maeijer is als staatssecretaris voor Langdurige en Maatschappelijke Zorg belast met onder meer de Wet maatschappelijke ondersteuning en mantelzorg, maatschappelijke opvang en beschermd wonen, langdurige zorg, mensen met een beperking, wijkverpleegkundige zorg, paramedische zorg, kwaliteitsbeleid care, persoonsgebonden budget, verslavingszorg en patiënten- en cliëntenorganisaties.

Vincent Karremans: staatssecretaris Jeugd, Preventie en Sport

Vincent Karremans is ooit buiten de politiek begonnen: hij heeft in zijn studietijd het bedrijf Magnet.me opgericht. Een intermediair tussen werkzoekenden en bedrijven. Pas in 2021 nam hij afscheid van het bedrijf. In de tussentijd (2018) werd hij namens de VVD lid van de gemeenteraad van Rotterdam en fractievoorzitter van de partij. Van 2021 tot recent was Karremans wethouder van de gemeente Rotterdam en eerste en tweede locoburgemeester.

Als staatssecretaris Jeugd, Preventie en Sport houdt hij zich bezig met medisch-ethische vraagstukken, Caribisch Nederland (VWS-domein), jeugd, preventie (inclusief vaccinaties en bevolkingsonderzoeken), drugs, sport, geestelijke gezondheidszorg, corona, GGD, suïcidepreventie, duurzaamheid in de zorg en gezondheidsbescherming.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky
Afbeelding: Martijn Beekman