Agema gaat private equity in zorg niet verbieden ondanks partijbeloften

Er komt geen verbod op private equity in de zorg, laat minister Fleur Agema (Volksgezondheid) aan de Tweede Kamer weten. De bewindsvrouw acht een dergelijk verbod "juridisch kwetsbaar". Haar eigen PVV heeft zich eerder hard gemaakt voor een verbod.

Volgens veel partijen in de Kamer worden patiënten de dupe van deze groep investeerders die alleen maar uit zouden zijn op zoveel mogelijk winst maken. Eerder bleek de nieuwe coalitie verdeeld over het vraagstuk. In een debat in april maakten PVV en NSC duidelijk negatief te zijn over deze vorm van investeringen in de zorg, terwijl de VVD er niet tegen is.

Volgens Agema zou een verbod op private equity ertoe kunnen leiden dat de financiering van onderdelen van de zorg moeilijker wordt. Ook kan een algemeen verbod "prikkels wegnemen tot innovatie en doelmatigheid in de zorg". Haar voorganger minister Conny Helder meldde in juni ook nog niets te willen weten van een verbod.

Agema tegen 'excessieve winstuitkeringen'

De oppositie laakt het standpunt van de PVV-minister. "De zorg is niet om mee te cashen. De gevolgen van de doorgeschoten marktwerking komen steeds meer op het bord van mensen met een zorgvraag terecht. Onvoorstelbaar dat juist @FleurAgemaPVV nu op de rem trapt", twittert Harmen Krul (CDA). "Private equity, dus sprinkhaankapitalisten die snel winst willen maken met zorggeld, hebben niks te zoeken in de zorg!", aldus Sarah Dobbe van de SP. "Eenmaal minister geen enkele nieuwe ambitie en gewoon doorgaan met de doorgeschoten marktwerking in de zorg", is de conclusie van PvdA-GroenLinks-Kamerlid Julian Bushoff.

De minister zegt tegen "excessieve winstuitkeringen" in de zorg te zijn. Ze "wil waarborgen dat de focus van zorgaanbieders primair gericht is en blijft op kwalitatief goede en toegankelijke zorg. En niet op de eigen financiële belangen".

Door: ANP