In 2023 stegen de uitgaven aan farmaceutische zorg binnen het basispakket via openbare apotheken met ruim 300 miljoen euro. In totaal declareerden apotheken 5,4 miljard euro aan medicijnen en geleverde farmaceutische zorg. De uitgaven groeiden met 6,2 procent ten opzichte van 2022. Dit meldt Stichting Farmaceutische Kengetallen (SFK).
De uitgaven aan extramurale farmaceutische zorg bestaan uit gedeclareerde geneesmiddelenkosten en de gedeclareerde vergoeding voor de geleverde farmaceutische zorg. Bijna 75 procent van deze uitgaven bestaan uit kosten voor medicijnen. Het overige deel beslaat voor 98 procent tarieven tussen apothekers en zorgverzekeraars voor zorg die direct betrekken heeft op de geneesmiddelenverstrekking en 2 procent voor zorgprestaties die hier niet aan gerelateerd zijn, zoals farmaceutische begeleiding bij ontslag of opname uit of in het ziekenhuis.
Verwachte daling niet ingezet
Het ministerie van Volksgezondheid verwachtte een daling van 4,2 procent in de uitgaven aan farmaceutische zorg, maar er is dus sprake van een stijging van 6,2 procent. Deze stijging komt grotendeels door middelen met aanvullende voorwaarden voor de vergoeding ervan. Bij de overheid en zorgverzekeraars liggen de uitgaven lager dan de berekening van SFK. Dit komt doordat er andere afspraken zijn gemaakt tussen verzekeraars, apothekers, fabrikanten en de overheid en tussen fabrikanten en verzekeraars.
Door: Nationale Zorggids
Bron: Stichting Farmaceutische Kengetallen (SFK)