Open eindes Zuyderland: ‘Praten over toekomst acute verloskunde’

Hoe ziet de toekomst eruit voor het Zuyderland Ziekenhuis in Heerlen? Daarover is nog altijd veel onduidelijkheid. Het plan is om de intensive care en uitgebreide spoedeisende hulp weg te halen uit Heerlen en te concentreren in Geleen. Dit besluit heeft geleid tot veel onvrede in de regio. Minister Fleur Agema van Volksgezondheid was deze week in het ziekenhuis op bezoek om over de problemen te praten. Dit meldt NOS. 

Volgens de burgemeester van Heerlen van de regio heeft Parkstad, waar Heerlen onderdeel van is, de grootste stedelijke regionale functie van Limburg. Agema heeft net als anderen zorgen over de toekomst van Zuyderland in Heerlen. Desondanks blijft er veel behouden, stelt ze. De poliklinieken blijven behouden, net als de huisartsenpost en mogelijkheden voor reguliere operaties. En ouderen kunnen er nog altijd kortdurend opgenomen worden. Wel maakt Agema zich zorgen over de toekomst van de acute verloskunde, daar is nog te veel onduidelijkheid over. Dit geldt ook voor complexe zorg ’s nachts. Daarvoor moet nog een oplossing komen waar iedereen zich in kan vinden.

Hoofdlijnenakkoord

In het hoofdlijnenakkoord maken de vier coalitiepartijen zich hard voor behoud van streekziekenhuizen en daar probeert de zorgminister zo veel mogelijk invulling aan te geven.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky