Snelle toets VGZ en CZ levert akkoord op voor transformatieplan VieCuri

 Zorgverzekeraars VGZ en CZ hebben via een snelle toets akkoord gegeven op het transformatieplan ‘Zelf tenzij, thuis tenzij & digitaal tenzij’ van ziekenhuis VieCuri. Het doel is om de zorg in Noord-Limburg anders in te richten met meer digitale zorg en zorg thuis, tenzij het niet anders kan. Dit meldt VGZ.

VieCuri heeft allerlei projecten opgezet rondom digitalisering, netwerkzorg en gezondheidsverbetering van inwoners van de regio en met geld voor het transformatieplan kan hier een extra impuls aan gegeven worden. Het plan omvat een aanvraag voor vijftien projecten, waar 11 miljoen euro aan IZA-gelden voor nodig is. “De snelle toets is een soort intentieverklaring. De definitieve toekenning van de gelden volgt na het officiële akkoord op het uitgewerkte transformatieplan”, legt bestuursvoorzitter IJsbrand Schouten van VieCuri uit.

Meer eigen regie en zorg op afstand

Doel van de plannen is om patiënten meer eigen regie en meer opties voor zelfzorg te geven. Ook kijkt het ziekenhuis naar de mogelijkheden voor zorg op afstand, bijvoorbeeld met telemonitoring en digitale consulten. “Deze zorg op afstand breiden we de komende jaren uit. Tenslotte kijkt het ziekenhuis waar een patiënt het beste af is: is dat thuis, bij een zorgpartner of toch in het ziekenhuis?

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky