Zorgverzekering in 2025 met 10 euro per maand omhoog

Uit de wederom uitgelekte cijfers voor Prinsjesdag blijkt dat de zorgpremie volgend jaar met bijna 10 euro per maand omhoog gaat. Maandelijks moeten verzekerden gemiddeld 160 euro neerleggen voor hun premie. Dit meldt de Telegraaf die hierover sprak met bronnen in Den Haag.

Ieder jaar maakt het ministerie van Volksgezondheid de verwachte basispremie voor de zorgverzekeringen bekend. Dit betekent niet dat dit de premie is die zorgverzekeraars zullen gebruiken. Iedere verzekeraar is vrij om een eigen premie vast te stellen. Desondanks is het Prinsjesdagcijfer een belangrijke indicatie.

Eigen risico

Volgend jaar staat de jaarpremie naar verwachting op 1.900 euro. Dit jaar stond dat bedrag op 1.792 euro. Nederlanders betalen op dit moment gemiddeld bijna 150 euro per maand voor hun basisverzekering, terwijl dat volgend jaar bijna 160 euro is. Volgens Haagse Bronnen komt de stijging door de hogere zorgsalarissen en de stijgende inflatie.

De komende jaren zal de situatie niet veel anders zijn. Verzekerden moeten meer betalen door de plannen om het eigen risico te halveren. Tegelijkertijd is de verwachting dat minder mensen zorg gaan mijden. Het kabinet wil de hogere kosten voor de zorgpremie compenseren door mensen minder inkomstenbelasting te laten betalen.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky