Grootste jeugdzorgaanbieder van Twente kan voorschot nog niet aflossen

Jeugdzorgaanbieder Jarabee in Twente had in het voorjaar van 2023 flinke financiële problemen. Door onder meer het vakantiegeld voor personeel, kon de instelling de kosten niet meer betalen. Destijds sprongen de veertien Twentse gemeenten bij om faillissement te voorkomen. Inmiddels gaat het financieel beter, maar hebben de gemeenten verrekening van het voorschot van 1,6 miljoen euro weer uitgesteld. Dit meldt Binnenlands Bestuur.

Jarabee is de enige jeugdzorgaanbieder in Twente met crisisplaatsen. Ook is de instelling de grootste pleegzorgaanbieder in de regio. De gemeenten moesten dus wel financieel bijspringen om deze vormen van zorg voor kinderen en jongeren overeind te houden. De veertien lokale overheden betaalden een voorschot van 1,6 miljoen euro dat Jarebee in januari 2024 weer zou terugbetalen. Helaas lukte dit niet en is ook verrekening voor 2025 uitgesteld in verband met acuut risico voor het voortbestaan van de organisatie. De jeugdhulpinstelling zal het geld in januari 2026 terugbetalen.

Vertrouwen in herstel

Ondanks de benarde situatie bij Jarabee, hebben gemeenten vertrouwen in het herstel. Inmiddels zijn er diverse maatregelen genomen die de administratieve lasten moeten verlagen en de bedrijfsvoering moet verbeteren en verstevigen. Gemeenten de instelling zijn in gesprek over het jeugdhulptarief.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky