Oproep Zilveren Kruis aan werkgevers: maak gezondheid prioriteit nummer 1

Zorgverzekeraar Zilveren Kruis roept werkgevers op de gezondheid van werknemers op één te zetten. Nederlanders worden ouder, maar bewegen tegelijkertijd ook minder en hebben meer stress thuis én op het werk. Hierdoor ontstaan steeds meer ongezonde levensjaren, wat de druk op de arbeidsmarkt en in de zorg vergroot. “Dit kan en moet anders. Gezonder”, zegt directievoorzitter Georgette Fijneman van Zilveren Kruis. 

De zorgverzekeraar heeft acht punten op een rij gezet die werkgevers ondersteunen bij het bevorderen van de gezondheid van medewerkers: sluit niemand uit, zorg voor een fysiek en sociaal veilige werkomgeving, besteed aandacht aan mentaal welzijn en het tegengaan van stress, houd rekening met mantelzorgtaken van medewerkers, help werknemers bij het oplossen van schulden, geef ruimte voor beweging tijdens werktijd, maak bij lunches en bijeenkomsten gezonde keuzes en verbied roken in bedrijfsruimten en op het bedrijventerrein.

Cruciale rol

Zilveren Kruis wil hierover met werkgevers in gesprek. “Werkgevers kunnen een cruciale rol vervullen in het bevorderen van  gezondheid. Fijn voor de medewerker, maar óók voor de werkgever. Want gezonde medewerkers betekent minder verzuim. Bovendien presteren ze beter en blijven langer bij de organisatie. Dat is belangrijk in deze krappe arbeidsmarkt. Maar het draagt ook bij aan het verminderen van de druk op de gezondheidszorg.”

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky