Wantoestanden bij Lunet: wat is er aan de hand?
9 september 2024 om 09:51
2 minuten lezen

Wantoestanden bij Lunet: wat is er aan de hand?

Lege koelkasten, lange ochtenden in bed, gebrek aan verschoning en onjuiste of ontbrekende medicatietoediening. Dit zijn slechts enkele voorbeelden die familieleden van bewoners van zorginstelling Lunet aanhalen. De oorzaken zijn ernstige personeelstekorten, waardoor cliënten met een verstandelijke beperking zelfs de meest basale zorg niet krijgen. Naasten en zorgverleners die zich uitspreken doen dat het liefst anoniem, uit angst voor de gevolgen. Sommigen spreken over Lunet als criminele organisatie. Dit melden NU.nl en BN de Stem.

Zorginstelling Lunet biedt hulp aan 2.500 cliënten, waarvan de helft op een woonlocatie verblijft. Alle cliënten hebben een verstandelijke beperking. De organisatie presteert verre van goed, zeggen naasten van bewoners en sommige personeelsleden. “Er dreigt geen zorginfarct, dat is hier al lang aanwezig”, zegt een verwant die zelf professioneel zorgverlener is. Er is vaak geen eten beschikbaar voor bewoners, en aan schone handdoeken of beddengoed is een gebrek. Ook krijgen cliënten lang niet altijd medicatie toegediend. Zo had een bewoner een antibioticakuur met twintig tabletten voorgeschreven gekregen, maar waren er na afloop van de kuur nog elf tabletten over.

Personeelstekorten

Er is een ernstig tekort aan personeel of een tekort aan betrouwbaar personeel. Volgens een bron is het voorgekomen dat een medewerker niet om 7.00 uur is komen opdagen en de volgende medewerker om 7.30 uur ook niet opende. Pas om 8.00 uur kwam er een personeelslid, maar wel een inhuurkracht zonder relevante ervaring. Zij kreeg de deur niet open en kon haar werk niet adequaat uitvoeren vanwege gebrek aan overdracht, bereikbaarheid en toegang tot codes of sleutels.

Niet alle locaties van Lunet zijn er even slecht aan toe, maar volgens Familievereniging Lunetzorg ontstaan er op diverse plekken wel risicovolle, zelfs levensbedreigende, situaties vanwege het grote aantal invalkrachten. “Ouders, vertegenwoordigers of verwanten springen bij waar mogelijk, maar dit gaat inmiddels de perken ver te buiten”, zo schrijft de vereniging in juli in een brief aan de directie van de organisatie. Een volgende stap is een melding bij de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ).

Onervaren krachten, maar wel met grote auto’s

Een groot deel van het probleem ligt bij de inzet van onervaren zzp’ers. Invalkrachten met een rijke zorgachtergrond zijn volgens vaste personeelsleden niet het probleem. Maar de groeiende groep jonge invallers die enkel voor het geld komen, wel. Ze zetten een grote mond op, willen geen billen wassen of andere taken omtrent persoonlijke hygiëne uitvoeren. Soms draaien ze twee diensten achter elkaar, gaan ze slapen en negeren ze alle oproepen. Het valt vaste krachten op dat ze opvallend vaak in een grote auto rondrijden. En het vermoeden is dat een deel van de zzp’ers niet in het bezit is van een zorgdiploma, terwijl ze bijvoorbeeld wil insuline inspuiten of met andere medicatie moeten omgaan.

IGJ ingelicht

Lunet heeft maandenlang niet gereageerd op de aantijgingen, maar erkende afgelopen week toch dat de kwaliteit voor de cliënten niet op orde is. Hoewel de organisatie zich niet volledig in het geschetste beeld herkent, erkent de organisatie dat er ongewenste situaties zijn voorgekomen waarbij zzp’ers én vast personeel bij betrokken is geweest. Zorgverzekeraar CZ heeft de gehandicapteninstelling op de situatie aangesproken, waarna een plan van aanpak volgde. Toch ging het er nog steeds niet goed. “Daar hebben we het management op aangesproken.” De IGJ is inmiddels op de hoogte van de situatie bij Lunet. Die komt deze week met een reactie.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky

Relevante artikelen

Alles van gehandicaptenzorg