RIVM adviseerde Agema om 10.0000 mpox-vaccins te doneren

Zowel ambtenaren als het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) hebben minister van Volksgezondheid Fleur Agema geadviseerd om ruim 10.000 vaccins tegen het mpox-virus te doneren aan landen in Afrika. Dat blijkt uit een stuk dat de minister donderdag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Agema besloot desondanks geen vaccins te doneren.

In Nederland zijn nu 99.700 mpox-vaccins beschikbaar. Het RIVM raadt volgens het ambtelijke stuk een voorraad van rond de 100.000 vaccins aan, maar het instituut kon zich er ook in vinden om 13.200 vaccins te doneren. Die doses zijn tot september volgend jaar houdbaar, en hebben geen EU-registratie.

Het RIVM bevestigt tegenover ANP dat het achter het advies staat om vaccins te doneren. De donaties, die andere landen wel doen, kunnen ook helpen voorkomen dat het virus zich naar Europa verspreidt. In het getroffen gebied in Midden-Afrika zou behoefte zijn aan 10 miljoen vaccins.

Wachten

Donderdag maakte de minister bekend dat ze wil wachten op een levering van nieuwe vaccins begin volgend jaar, voordat ze mogelijk alsnog besluit te doneren. "100.000 is precies de voorraad die mij aanbevolen is aan te houden", zei Agema bij het Catshuis. In het ambtelijke document staat dat het RIVM adviseerde "rond de 100.000" te bewaren voor een eventuele uitbraak.

"Het is een afweging die de minister zelf maakt, en die ze gemachtigd is te maken", zegt een woordvoerder van Agema. Hij omschrijft haar afweging zo: "Ik wil zeker weten dat we voldoende vaccins hebben, niet dat we ongeveer voldoende vaccins hebben."

Door: ANP