Gebruik van geneesmiddelen in basispakket afgenomen

In 2023 is het gebruik van pakketgeneesmiddelen met 5,9 procent per hoofd gedaald. Dit kwam vooral doordat vitamine D sinds vorig jaar niet meer vergoed wordt. Als vitamine D buiten beschouwing wordt gelaten, nam het geneesmiddelengebruik juist toe met 0,5 procent per hoofd. Het buiten beschouwing laten van de vitamine geeft een onderschatting van het werkelijke volume van geneesmiddelengebruik, maar geeft wel een beter beeld van de actuele ontwikkelingen van het gebruik per hoofd. Dit meldt Stichting Farmaceutische Kengetallen (SFK).

Openbare apotheken verstrekten vorig jaar meer dan 8,6 miljard standaarddagdoseringen (DDD) van medicijnen in het basispakket van de zorgverzekering. In 2022 ging het nog om bijna 9,1 miljard verstrekkingen. Een DDD is de theoretische hoeveelheid van een geneesmiddel dat door een volwassene per dag wordt gebruikt.

Sterke verschillen per leeftijd

Er zijn volgens SFK sterke verschillen per leeftijd in het medicijngebruik per hoofd. Mensen van 75 jaar en ouder gebruikten bijvoorbeeld 1.554 DDD per hoofd, terwijl het gemiddelde 520 DD is. In 2022 lag het gebruik desondanks 1 procent hoger, want toen gebruikten 75-plussers nog 1.570 DDD per hoofd, exclusief vitamine D.

Salbutamol

Kinderen van 2 tot en met 10 jaar gebruikten vorig jaar veel minder medicijnen dan gemiddeld, maar wel meer dan in 2022. Ze gebruikten vooral salbutamol tegen astma en het antibioticum fusidinezuur tegen bijvoorbeeld krentenbaard en geïnfecteerd eczeem.

Door: Nationale Zorggids
Bron: Stichting Farmaceutische Kengetallen