Normal_first-aid-kit-62643_1280

Elk jaar, op de tweede zaterdag van september, wordt de Wereld Eerste Hulp Dag gevierd. Dit jaar is de dag op 12 september. Op deze dag staan we stil bij het belang van eerste hulp en de levensreddende vaardigheden. Tijdens de dag is het doel om het bewustzijn te vergroten en mensen aan te moedigen om de levensreddende vaardigheden te leren door middel van een cursus.

Wat is eerste hulp?

Eerste hulp omvat de onmiddellijke zorg die wordt verleend aan een persoon die gewond is geraakt of plotseling ziek is geworden. Het kan variëren van het behandelen van kleine verwondingen, zoals snijwonden of brandwonden, tot het uitvoeren van reanimatie of het stabiliseren van een slachtoffer totdat professionele medische hulp arriveert. Het doel van eerste hulp is om de gezondheid van het slachtoffer te beschermen, de situatie niet te verergeren en, indien mogelijk, het leven van het slachtoffer te redden.

Waarom eerste hulp leren?

Het kennen van levensreddende vaardigheden kan het verschil zijn tussen leven en dood. Jaarlijks overlijden er wereldwijd mensen aan ziekten of verwondingen die kunnen worden behandeld, mits er snel gehandeld wordt, of terwijl eerste hulp toepassen. Door eerste hulp te leren kun je levens redden, bijdragen aan het verminderen van verwondingen en de hersteltijd verkorten. Kortom ben je zeer belangrijk als eerste hulp. Veel mensen weten bijvoorbeeld niet waar een AED in de buurt hangt op plekken waar ze vaak komen. De seconden dat je moet zoeken naar een AED kunnen al beslissend zijn. 

Activiteiten en trainingen

Tijdens de Dag van de Eerste Hulp worden wereldwijd talloze activiteiten georganiseerd om mensen bewust te maken van het belang van eerste hulp. Dit kan variëren van demonstraties van reanimatietechnieken tot gratis workshops waar mensen kunnen leren hoe ze moeten handelen bij verstikking, een hartaanval, of ernstige bloedingen. In Nederland bieden veel organisaties, zoals het Rode Kruis en EHBO-verenigingen, op deze dag speciale cursussen en trainingen aan. Op sommige scholen leren leerlingen al reanimeren als onderdeel van het lespakket.

Hoe kun je deelnemen aan de Dag van de Eerste Hulp?

Iedereen kan bijdragen aan de Dag van de Eerste Hulp. Of je nu een cursus volgt, je kennis opfrist, of anderen bewust maakt van het belang van eerste hulp, jouw inzet maakt een verschil. Je kunt bijvoorbeeld:

  • Een cursus volgen: Schrijf je in voor een EHBO-cursus en leer de basisvaardigheden die nodig zijn om levens te redden.
  • Je vaardigheden opfrissen: Als je al getraind bent in eerste hulp, gebruik deze dag dan om je kennis en vaardigheden op te frissen.
  • Bewustwording creëren: Deel informatie over de Dag van de Eerste Hulp op sociale media of praat met vrienden en familie over het belang van eerste hulp.
  • Word vrijwilliger: Het Rode Kruis is altijd op zoek naar vrijwilligers die willen bijdragen aan de hulporganisatie. 

Het belang van eerste hulp

Eerstehulpverleners spelen een onmisbare rol in de samenleving. Ze zijn vaak de eerste ter plaatse bij ongelukken en rampen, en hun snelle reactie kan levens redden. Maar niet alleen professionele hulpverleners kunnen dit verschil maken. In veel gevallen zijn het omstanders die als eersten hulp bieden. Daarom is het belangrijk dat zoveel mogelijk mensen de basisprincipes van eerste hulp beheersen. Draag jouw steentje bij en volg een EHBO cursus, dit kan altijd en hoeft niet per se op de Dag van de Eerste Hulp.