Normal_rss_entry-441756

Nederland heeft ook nog een voorraad oude vaccins tegen het mpox-virus, geeft zorgminister Fleur Agema toe in een Kamerdebat. Dat zijn wel "lastige vaccins met veel bijwerkingen", zegt de PVV-minister, en ze heeft ze daarom niet meegeteld bij de vraag of Nederland vaccins aan getroffen landen in Afrika kan schenken. De Kamer dringt op zo'n donatie aan en reageert onthutst op de onthulling over een aanvullende voorraad.

Hoeveel doses de voorraad precies telt, moet geheim blijven, zegt Agema. Een van haar voorgangers meldde in 2019 dat Nederland genoeg van deze vaccins had om de hele bevolking in te enten.

Maar de vaccins zijn van oudere makelij, van de zogeheten eerste generatie, en "je krijgt er lelijke plekken van, krassen op de huid", waarschuwt de minister. De vaccins die tegenwoordig worden gebruikt zijn van de derde generatie. De Wereldgezondheidsorganisatie heeft volgens Agema dan ook niet om vaccins van de eerste generatie gevraagd. Het zou niet handig zijn voor Afrikaanse landen om dit middel te gaan gebruiken.

Inzet

Agema weigert de oudere vaccins te beschouwen als deel van de 'veilige voorraad' die ze wil aanhouden. Ze wil er niet op vooruitlopen of ze die zou inzetten bij een uitbraak in Nederland.

De verwarring over de voorraden spijt Agema, zegt ze.

Door: ANP