Vier misverstanden rond de zorgverzekering opgelost

Wil je nu echt weten hoe het zit met vergoedingen vanuit de zorgverzekering, het eigen risico, de zorgpremie of zorgtoeslag? En of je nu altijd kunt overstappen of slechts gedurende een deel van het jaar? Dit zijn vier misverstanden over de zorgverzekeringen opgelost. 

Noodzakelijke behandelingen vallen niet altijd onder de basisverzekering

Een veel voorkomend misverstand over vergoeding door de basisverzekering is dat alle noodzakelijke behandelingen vergoed worden. Dit is dus niet het geval. Het kan zijn dat een benodigde behandeling niet vergoed omdat deze niet in het basispakket zit. Welke zorg wel en niet vergoed wordt, bepaalt de overheid.
Dit betekent ook meteen dat een behandeling op advies van een arts ook niet altijd vergoed is. Een buikwandcorrectie valt bijvoorbeeld niet altijd onder de basisverzekering. Dit is pas het geval als er sprake is van medische noodzaak en er goedkeuring is afgegeven door de zorgverzekeraar.

De overheid bepaalt de hoogte van de zorgpremie níet

De overheid bepaalt niet wat de hoogte van de zorgpremie is. Zorgverzekeraars stellen zelf ieder jaar in november vast wat de hoogte van de premie voor het jaar erop is. Dit houdt dus in dat de kosten kunnen verschillen per zorgverzekeraar en zorgverzekering.

Wel bepaalt de overheid de hoogte van de zorgtoeslag. Die is niet ieder jaar hetzelfde. De hoogte van de zorgtoeslag wordt mede bepaald door het inkomensbedrag per individu of huishouden.

Overstappen is niet op ieder moment mogelijk

Het is niet mogelijk om op ieder moment van het jaar over te stappen. Je mag maar één overstap per jaar maken. Ben je net overgestapt en niet tevreden? Dan kun je dus niet weer naar een andere zorgverzekeraar en moet je wachten op het nieuwe jaar.

Ieder jaar vanaf half november tot de laatste dag van december is het mogelijk om een overstap te maken. Eigenlijk, de basisverzekering moet voor die tijd zijn opgezegd. Je hebt nog tot 1 februari de tijd om een nieuwe verzekering af te sluiten.

Overigens mag een zorgverzekeraar klanten nooit weigeren vanwege bijvoorbeeld te hoge zorgkosten.

Eigen risico geldt altijd bij bezoek aan spoedeisende hulp

Iedere volwassene die op de spoedeisende hulp belandt, moet aanspraak maken op zijn of haar eigen risico. De kosten lopen echter pas echt op als iemand zonder noodzaak of verwijzing naar de SEH gaat, want dan zijn alle kosten voor de patiënt zelf. Voor een bezoek aan de huisartsenpost of huisarts geldt geen eigen risico. Ook voor gebruik van wijkverpleging betaal je geen eigen risico of wijkverpleging.
Moet je het eigen risico betalen? Dan kun je ervoor kiezen dit via een betalingsregeling met de zorgverzekeraar verspreid betalen.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky