Zuyderland Heerlen behoudt mogelijk toch afdeling voor bevallende vrouwen

Een nieuw geboortecentrum komt er waarschijnlijk niet, maar misschien krijgt de nieuwbouw van het Zuyderland ziekenhuis in Heerlen wel een kraamhotel. Vrouwen kunnen daar onder begeleiding van hun eigen verloskundige bevallen. Er is veel kritieke op de verhuizing van het geboortecentrum naar Geleen, waardoor vrouwen in Heerlen verder moeten reizen om in het ziekenhuis te kunnen bevallen. Onderzoek naar de mogelijkheden vindt momenteel plaats. Dit meldt 1Limburg.

Er is veel kritiek op het vertrek van het geboortecentrum uit Heerlen. Kwetsbare vrouwen kunnen dan niet meer in hun eigen regio bevallen en juist in de Parkstad zijn er relatief veel kwetsbare vrouwen door armoede, vroeggeboorte, zorgmijding of omdat ze op vroege leeftijd moeder worden. Het lijkt er niet op dat Heerlen een nieuw volwaardig geboortecentrum krijgt, maar mogelijk komt er een sociale kraamvoorziening, zoals een kraamhotel.

Medisch niet denkbaar

Zorgverzekeraar CZ en Zuyderland onderzoeken de mogelijkheden voor vrouwen die een laag risico hebben op complicaties tijdens de bevalling. De verhuizing van het geboortecentrum naar Geleen gaat gewoon door. Volgens gynaecoloog Josje Langeveld is het ook niet mogelijk om alle voorzieningen in Heerlen te behouden. “Medisch gezien is dat niet denkbaar. Ik denk dat iedere vrouw de best mogelijke  zorg wenst en daar hoort gewoon een operatiekamer en intensive care bij”, zegt Langeveld. Vanaf 2030 zijn de operatiekamers alleen nog 24 uur per dag, zeven dagen per week geopend in Geleen. Daarom is er straks alleen nog op die locatie en uitgebreid geboortecentrum, met alle voorzieningen voor keizersneden en de opvang van te vroeg geboren baby’s. Wel behoudt Heerlen de spreekuren met gynaecologen, de optie voor het maken van echo’s en zwangerschapstesten.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky