Startschot voor Europees project dat long covid moet aanpakken

De Europese Commissie geeft dinsdag het startschot voor een 2 miljoen euro kostend project met concrete acties om langdurige covid aan te pakken. Een van de onderdelen van het project is het ondersteunen van getroffen patiënten en verzorgers en het beoordelen van de sociale en economische gevolgen van langdurige covid.

Eurocommissaris Stella Kyriakides (Gezondheid en voedselveiligheid) lanceert het project tijdens een conferentie die door de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) en de Europese Commissie is georganiseerd. "Langdurige covid heeft ernstige gevolgen voor de mensen die eraan lijden en meer in het algemeen voor onze samenleving en economie", zei Kyriakides.

De Europese Commissie richt ook een groep op waar belanghebbenden en patiëntengroepen hun ervaringen en kennis over langdurige covid kunnen delen.

Definitie long covid

Een ander onderdeel van het project is het definiëren van langdurige covid. Ook wordt een surveillancesysteem ontwikkeld en de uitwisseling van informatie tussen gezondheidswerkers bevorderd. Daarnaast moeten klinische richtlijnen worden opgesteld en aanbevelingen aan lidstaten worden gedaan.

Door: ANP