Aanvullend verzekeren voor zorgkosten buitenland: zorg- of reisverzekering?
16 augustus 2024 om 10:57
3 minuten lezen

Aanvullend verzekeren voor zorgkosten buitenland: zorg- of reisverzekering?

Nederlanders die met een basisverzekering naar het buitenland gaan en daar medische zorg nodig hebben, krijgen dit tot slechts het Nederlandse tarief vergoed. Een aanvullende zorgverzekering of reisverzekering dekt de extra kosten boven dit tarief. Steeds minder mensen gaan met een reis- of aanvullende verzekering op vakantie, waardoor ze het risico lopen op flink hoge medische kosten. Maar wat loont meer: een aanvullende zorgverzekering of reisverzekering?

De basisverzekering vergoedt alleen medisch noodzakelijke kosten, zoals onderzoeken, ingrepen, behandelingen of medicijnen die direct nodig zijn. Dit kan het geval zijn na een verkeersongeval, bij hartproblemen of een acute of ernstige infectie. Maar de kosten hiervoor worden alleen tot het Nederlandse tarief vergoed. In de Verenigde Staten, Noorwegen of Zwitserland zullen de tarieven hoger liggen dan in Nederland en in andere landen kun je in een privékliniek te maken krijgen met flinke hogere kosten. In Spanje of Griekenland komt het regelmatig voor dat toeristen in een privékliniek- of ziekenhuis terechtkomen.

Zorgkosten Nederland versus zorgkosten buitenland

In Nederland kost de behandeling voor een beenbreuk 3.000 euro, terwijl daar in een Spaanse kliniek tot wel 30.000 euro voor betaald moet worden. Een acute blindedarmontsteking wordt daar voor zo’n 20.000 euro behandeld, terwijl de kosten hiervoor in Nederland 5.000 euro zijn.

Met aanvullende zorgverzekering op reis

Een reisverzekering of aanvullende zorgverzekering voorkomt dat Nederlanders in het buitenland zelf moeten opdraaien voor de hoge kosten. Bij alle zorgverzekeraars is daar wel een passende aanvullende polis voor te vinden. Bij a.s.r. kun je bijvoorbeeld kiezen voor volledige dekking in de EU en dekking van tweemaal het Nederlandse tarief voor de rest van de wereld of volledige dekking wereldwijd. CZ heeft dekkingen voor gezinnen, ouderen of jongeren en FBTO heeft opties voor volledige dekking in Europa of volledige dekking wereldwijd. Alle aanvullende zorgverzekeringen voor zorg in het buitenland vind je hier.

Reisverzekering

Zorg op vakantie is meestal beter gedekt door een reisverzekering, omdat deze makkelijk uit te breiden is met modules voor bijvoorbeeld wintersport, rechtsbijstand, autohulp en repatriëring. Reisverzekeringen vergoeden de kosten van medische zorg met meerkosten boven het Nederlandse tarief, repatriëring, ongevallendekking bij overlijden of invaliditeit en meer.

Voor vaccinaties is er geen dekking van reisverzekeringen, wel zijn hiervoor speciale aanvullende polissen vanuit zorgverzekeraars.

Reisverzekering versus aanvullende zorgverzekering

Voor beide verzekeringen valt iets te zeggen, maar meestal is dekt de reisverzekering meer dan een aanvullende zorgverzekering. Zo kan repatriëring wel vergoed worden door een aanvullende zorgpolis, maar geldt dit alleen voor de patiënt. Een reisverzekering vergoedt ook het vervoer naar huis voor bijvoorbeeld de gezonde kinderen van de patiënt.

Aanvullende zorgverzekeringen kunnen niet gedurende het jaar worden afgesloten, enkel tijdens het overstapseizoen aan het einde van het jaar. Reisverzekeringen kunnen het hele jaar afgesloten worden.

Voor wie gevallen is en gevonden moet worden, is het beter om een reisverzekering af te sluiten. Deze vergoedt de kosten hiervoor namelijk wel, terwijl een aanvullende reisverzekering dit niet doet. Drie zorgverzekeraars vergoeden een deel van de kosten.

Voor zorg vanuit de basisverzekering, moet je eerst altijd het eigen risico betalen. Ook als het om acute zorg in het buitenland gaat. Een reisverzekering vergoed het eigen risico vaak.

EHIC

Wie naar het buitenland op vakantie gaat, doet er goed aan om zijn Europese zorgverzekeringskaart (EHIC) mee te nemen. Hierdoor hoeft er waarschijnlijk geen geld voorgeschoten te worden en is de toegang tot zorg in het buitenland beter. De EHIC is aan te vragen bij alle zorgverzekeraars.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky
Bronnen: Zorgwijzer, Poliswijzer, Rijksoverheid

Relevante artikelen

Alles van zorgverzekering
    • Zorgverzekering

    Zorgpremie inkomensafhankelijk? Volgens econoom al realiteit

    Gisteren om 09:00
    • Zorgverzekering

    Dit is waarom zorgverzekeraars medische gegevens wel mogen inzien

    13 januari 2025 om 12:58