Veel cardiovasculaire middelen in basispakket minder gebruikt dan 10 jaar geleden
29 juli 2024 om 13:06
< 1 min lezen

Veel cardiovasculaire middelen in basispakket minder gebruikt dan 10 jaar geleden

Diverse geneesmiddelen die in 2014 nog veel werden gebruikt, zijn 10 jaar later veel minder in gebruik. Vooral veel cardiovasculaire middelen in het basispakket worden minder gebruikt. Stichting Farmaceutische Kengetallen (SFK) schrijft de daling  toe aan ander voorschrijfgedrag door artsen en richtlijnen tot vervuiling. Dit meldt SFK. 

De SFK onderzocht welke receptplichtige geneesmiddelen in het basispakket in 2023 veel minder zijn gebruikt in vergelijking met tien jaar geleden, zonder dat er een pakketwijziging heeft plaatsgevonden. Vooral cardiovasculaire middelen hebben een daling in gebruik doorgemaakt, zoals het antistollingsmiddel dipyridamol tegen trombose, beroertes of TIA’s. In 2023 lag het gebruik ervan 93 procent lager dan in 2014. Ook de antistollingsmiddelen acenocoumarol en carbasalaatcalcium werden vorig jaar flink minder gebruikt.

Valsartan

Op plek 2 en 7 van de top 10 dalers staat valsartan, in de vorm van combinatiepreparaat en als mono. In juli 2018 bleken een aantal generieke preparaten van het middel vervuild te zijn met NDMA en mogelijk kankerverwekkend. Hierna is het gebruik flink afgenomen. De SU-derivaten tolbutamide en glimepiride hebben een daling van zo’n 75 procent doorgemaakt en worden gebruikt door mensen met diabetes type 2. In de voorschrijfrichtlijnen gaat de voorkeur inmiddels uit naar het derivaat gliclazide.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky

Relevante artikelen

Alles van zorgverzekering