Nederlander woont gemiddeld op 4,8 kilometer van dichtstbijzijnde ziekenhuis

Vorig jaar woonden Nederlanders gemiddeld op 4,8 kilometer van het dichtstbijzijnde ziekenhuis of een buitenpoli, gemeten over de autoweg. Dat is 400 meter minder dan in 2008. Wel is de afstand tot andere vormen van zorg gestegen. Ook zijn er gemeentelijke verschillen: in de Randstad hebben inwoners bijvoorbeeld veel meer ziekenhuizen of buitenpoli’s in de buurt dan inwoners erbuiten. Dit meldt CBS. 

Mensen in het westen of midden van het land hoeven minder ver te reizen naar een ziekenhuis of buitenpoli dan mensen elders in het land. In bijna de helft van de gemeenten is de afstand tot een Nederlands ziekenhuis of een buitenpoli niet meer dan 5 kilometer. Inwoners van Wageningen en Doesburg hebben hun zorginstelling gemiddeld op slechts 1,3 kilometer afstand, terwijl inwoners van Schiermonnikoog gemiddeld 57,5 kilometer moeten reizen om daar te komen.

Eilanden

Voor 76.000 Nederlanders geldt dat zij 20 kilometer of meer moeten afleggen naar de meest nabijgelegen ziekenhuis. Dit geldt niet alleen voor mensen op Schier, maar ook voor inwoners van Vlieland, Terschelling en Ameland en voor vastelanders in Dantumadiel en Noardeast-Fryslân.

Veel ziekenhuizen in de Randstad

Op landelijk niveau heeft ieder adres gemiddeld 8,8 ziekenhuizen of buitenpoli’s binnen een afstand van 20 kilometer rijden, maar in onder meer Delft, Schiedam, Lansingerland en Pijnacker-Nootdorp zijn er binnen die afstand wel 25 of meer ziekenhuizen en buitenpoli’s te vinden. 

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky