Weigering tot donatie mpox-vaccins mede ingegeven door dreiging Rusland

Dat minister Fleur Agema van Volksgezondheid geen mpox-vaccins wil doneren aan getroffen landen in Afrika is ook ingegeven door de dreiging van een biologische aanval van Rusland, zegt ze in een Kamerdebat. Agema wil de voorraad voor alle zekerheid voor gebruik in Nederland bewaren.

De Tweede Kamer dringt erop aan in ieder geval een deel van de voorraad van 100.000 vaccins tegen het virus naar landen als Congo te sturen. Dat deel van 13.200 doses is nog beperkt houdbaar en ook niet meteen bruikbaar in Nederland. Maar Agema wil geen enkel risico nemen dat ze die doses in Nederland tekort zou komen, houdt ze vol in de Kamer. "De kans is klein, maar niet ondenkbaar."

Rusland beschikt over het pokkenvirus en zou dat in het uiterste geval tegen tegenstanders kunnen inzetten. De vaccins die Nederland heeft, werken tegen het gewone pokkenvirus en het mpox-virus (ook wel apenpokkenvirus).

Plan doorzetten

Als de Kamer erop staat, zal Agema het weggeven van de vaccins niet blokkeren, zei ze eerder. Een Kamermeerderheid van oppositiepartijen en regeringspartij NSC is van plan om door te zetten.

Maar Agema hoopt de Kamer nog te overtuigen dat de donatie niet verstandig en ook niet nodig is. De getroffen landen in Centraal-Afrika hebben inmiddels van andere landen meer vaccins gekregen dan ze voorlopig kunnen gebruiken, stelt de PVV-minister. "Ik ben blij dat het Afrikaanse continent een halfjaar vooruit kan."

Nederland krijgt begin volgend jaar een nieuwe partij mpox-vaccins. Dan zou Agema alsnog kunnen beslissen de 13.200 vaccins weg te geven, zegt ze. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu adviseerde de minister om die partij vaccins naar het uitbraakgebied in Afrika te sturen, maar zij besloot vooralsnog anders.

Door: ANP