MIND roept Kamerleden op om tijdens het debat over medische ethiek op 13 november aandacht te besteden aan de zorg voor mensen die ondraaglijk psychisch lijden en een aanhoudende doodswens hebben. De organisatie pleit voor een benadering waarin het lijden van patiënten serieus wordt genomen en waar ruimte is om openlijk te spreken over hun emoties, eventuele doodswens, en hun zoektocht naar passende zorg. Dit meldt MIND.
De belangenorganisatie voor mensen met psychische problemen benadrukt het belang van gesprekken over psychisch lijden: niet alleen binnen de ggz, maar ook daarbuiten in het sociaal domein. MIND vindt dat patiënten zelf het initiatief moeten kunnen nemen om te praten over hun lijden, met zorgprofessionals en met lotgenoten of ervaringsdeskundigen. Ze pleit voor gespecialiseerde centra waar mensen terecht kunnen met hun aanhoudende doodswens en het als uitzichtloos ervaren psychisch lijden
Focus op passende zorgopties
In de zoektocht naar passende zorg ziet MIND kansen buiten de reguliere ggz. Ze benadrukt dat termen als ‘uitbehandeld’ nooit door hulpverleners mogen worden gebruikt en dat er altijd naar mogelijkheden gezocht moet worden, ook als dat alternatieve of complementaire zorg betreft.
MIND wil dat de Kamerleden het belang van deze ruimere benadering in de zorg onderstrepen en concrete stappen zetten om ervoor te zorgen dat er voldoende ruimte komt om open over psychisch lijden en euthanasie te kunnen spreken, binnen en buiten de behandelsetting.
Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky