‘Laat ‘normale’ artsen lijkschouwing doen na euthanasie’

De Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde (NVVE) vindt het ongewenst dat de GGD in Zeeland mensen vraagt om hun euthanasie uit te stellen vanwege een tekort aan forensisch artsen. Zij zijn nodig om de lijkschouwing na een euthanasie te doen, maar volgens bestuursvoorzitter Fransien van ter Beek van de NVVE kunnen ‘normale’ artsen deze schouwing ook doen. Sterker nog, dit doen zij soms al bij zogenoemde niet-ingewikkelde doodsoorzaken. Dit meldt Omroep Zeeland.  

Forensisch artsen worden ingezet om na de euthanasie het lichaam te onderzoek, overlijdenspapieren in te vullen en documentatie te verzamelen en op te sturen naar de Toetsingscommissie Euthanasie. Maar er is een tekort aan deze medisch professionals, waardoor er in Zeeland in de zomer minder euthanasiemogelijkheden zijn. Mensen met een levenseindewens worden gevraagd dit tijdig te laten weten, zodat hier een forensisch arts voor ingeroosterd kan worden.

Lijkschouwing nodig?

De NVVE vindt het ongewenst dat euthanasie hierdoor uitgesteld moet worden. ‘Normale’ artsen zouden dit volgens de organisatie ook kunnen doen. Maar Van Ter Beek vraagt zich eigenlijk hardop af of lijkschouwing wel nodig is na de euthanasie. “Deze is namelijk aangekondigd. En de doodsoorzaak is bekend, er is vooraf een heel zorgvuldige procedure omtrent de toetsing van zo’n euthanasie.”

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky