CIB in Den Haag heeft zaken niet op orde, maar krijgt geen maatregel opgelegd

Er heerst een angstcultuur, de behandelingen sluiten niet aan op de doelgroep en patiënten worden op een ongepaste manier bejegend. Er is van alles mis in ggz-instelling Centrum Intensieve Behandeling (CIB) in Den Haag, maar de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) legt geen officiële maatregel op. Volgens een woordvoerder is er genoeg vertrouwen in het maken van de benodigde cultuuromslag. Desondanks blijft de IGJ de instelling, onderdeel van Parnassia, nauwgezet volgen en moeten extra bezoekjes inzichtelijk maken hoe vaak patiënten in de kliniek worden gesepareerd. Want dat is een belangrijk punt van kritiek: een patiënte zat eens 7,5 maand aaneengesloten in een isoleercel. Dit meldt Trouw.  

Volgens het nieuwste inspectierapport vat vandaag verschijnt heerst er volgens patiënten en familieleden een strengende en bestraffende sfeer in het CIB. Ze zoeken naar structuur, warmte en vertrouwen, maar krijgen het tegenovergestelde. Contactmomenten met personeel zijn slechts minimaal en gaan vaak gepaard met veel klokkijken. Ook in de isoleercel nemen medewerkers soms een kookwekker mee om maar niet langer dan 15 minuten te hoeven blijven.

Uitbehandeld

In het CIB komen psychiatrische patiënten, met name vrouwen jonger dan 25 jaar, terecht die hun behandelingen bij andere klinieken stopgezet hebben zien worden. Vaak kampen de patiënten met stemmingsstoornissen, posttraumatische stressstoornis, een eetstoornis of borderline.

Lees ook: 'Traumatiserend regime' de norm bij ggz-instelling Parnassia

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky