Extra toezicht op terugdringen separaties in de ggz
Vanwege de grote zorgen over het toegenomen aantal eenzame opsluitingen in de geestelijke gezondheidszorg (ggz) gaat de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) hier extra toezicht op houden. In 2025 zal de inspectie een bezoekje brengen aan zo’n vijftien tot twintig ggz-aanbieders, waarbij inspecteurs vaststellen wat zij doen om het aantal separaties terug te dringen. Dit meldt Pointer.
Het aantal separaties in de ggz is toegenomen, net als het aantal uren dat patiënten opgesloten zitten. Dit is volledig in strijd met de doelstelling van twaalf grote ggz-instellingen om volledig te stoppen met isoleren van psychiatrische patiënten. In 2019 lieten zij dit vastleggen in het Dolhuys Manifest. Er zijn een paar instellingen die hier daadwerkelijk succesvol in zijn, maar verder zijn de cijfers niet mals: ieder jaar verdwijnen zo’n 3.000 mensen in een isoleercel. Zo’n 5.800 andere patiënten worden op andere manieren ingesloten, bijvoorbeeld op een Extra Beveiligde Kamer of eigen kamer.
Personeelstekorten
Volgens zorgverleners is isoleren soms onvermijdelijk vanwege de personeelstekorten en hierdoor ontstane personeelswisselingen. Dit heeft als gevolg dat ggz-personeel hun patiënten minder goed kent en er sneller escalatie ontstaat. Ook zouden de problemen van patiënten complexer zijn geworden. Om seperaren bij de wet te verbieden, is patiëntenorganisatie MIND met een petitie gestart. Deze kan hier ondertekend worden.
Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky