Voor mensen bij wie is vastgesteld dat ze niet uitzichtloos en ondraaglijk lijden, schiet de euthanasiewet volgens de NVVE tekort. Daarom pleit de organisatie voor een vrijwillig levenseinde voor een aanpassing van de wet. Vooral als er geen medische grondslag is voor het lijden of als er geen formele diagnose is, mogen artsen niet helpen. Dit meldt Omroep Brabant.
De NVVE haalt het verhaal van de 61-jarige Mariska aan. Zij leed aan tinnitus, maar kreeg geen euthanasie toegezegd omdat de arts haar lijden niet uitzichtloos genoeg vond. Daarom pleegde ze eind april suïcide. Er waren volgens de NVVE genoeg criteria waaraan de arts wel zou voldoen volgens de euthanasiewet, maar de crux zit hem in het uitzichtloos en ondraaglijk lijden. Als een medische aandoening ontbreekt, krijgen mensen ondanks hun vastbeslotenheid geen euthanasie verleend.
Wet naast euthanasiewet
Volgens de NVVE zou er een andere wet moeten komen náást de bestaande euthanasiewet. “Een wet war mensen die geen ziekte hebben een beroep kunnen doen om hulp te krijgen of toegang tot middelen zodat ze hun eigen dood kunnen regisseren. Wij vinden dat die mensen namelijk ook geholpen moeten worden om op een waardige manier te sterven”, aldus voorzitter Fransien van ter Beek.