Ggz-verpleegkundige had seks met twee verschillende patiëntes

Een ggz-verpleegkundige die in 2022 werd veroordeeld voor seksueel misbruik van een vrouw die was opgenomen in een kliniek van GGZ WNB  in Halsteren, ging daarvoor ook al de fout in. In 2020 en 2021 zou hij ook intiem zijn geweest met een vrouw die destijds vanwege een zelfmoordpoging op de high intensive care afdeling terechtkwam. De verdachte claimt pas seksueel te hebben gehandeld nadat zij was ontslagen uit de kliniek, maar volgens de beroepscode moeten zorgverleners er een ‘afkoelperiode’ van zes maanden overheen laten gaan. Het OM eist een taakstraf en voorwaardelijke celstraf. Dit meldt BN de Stem. 

De verdachte en vrouw kwamen in september 2020 met elkaar in contact toen hij haar zelf toegebrachte verwondingen behandelde. Hij zou daarbij ook haar liezen en geslachtsdeel hebben aangeraakt. Dit ontkent de voormalig verpleegkundige. Wel zouden ze op 5 oktober met zijn tweeën een wandeling hebben gemaakt, waarbij ze zoenden en meer. Volgens de man ging hij hierbij niet over de schreef, omdat zij toen al niet meer in de kliniek zat. En hij was inmiddels al geschorst voor een seksuele relatie met een andere patiënte. Maar dat de behandeling gestopt was, betekent niet dat deze formeel beëindigd was. Er moet namelijk zes maanden overheen gaan voordat er officieel geen behandelrelatie meer is.

Misleid en misbruikt

“Ik zat in een roerige tijd van mijn leven. Ik had behoefte aan genegenheid en vond dat bij haar”, zei hij in de rechtbank. De man was destijds getrouwd. Het slachtoffer stelt echter misleid, misbruikt en geïntimideerd te zijn. Hij zou gebruikt van haar hebben gemaakt in de meest kwetsbare periode van haar leven. Het ontslag uit de ggz-kliniek in Halsteren was namelijk niet het eind van het behandeltraject: ze belandde op een psychiatrische ziekenhuisafdeling.

BIG-register

Voor zijn eerdere misbruik heeft de man een taakstraf van 180 uur en een beroepsverbod van 5 jaar opgelegd gekregen. De officier van justitie eist nog een 60 uur taakstraf, met een voorwaardelijke celstraf van 6 maanden. Het beroepsverbod is pas in januari 2022 opgelegd, dus die loopt nog. Ook is de voormalig verpleegkundige al definitief uit het BIG-register geschrapt en zijn zijn kansen op een Verklaring Omtrent Gedrag nihil. Hij kan officieel dus geen baan meer krijgen in de zorg. “Hij is de titel professioneel verpleegkundige ook niet waardig”, aldus de officier van justitie.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky