MIND lanceert petitie voor verbod op eenzame opsluiting in de ggz

Vandaag heeft belangenorganisatie MIND een landelijke petitie gestart om eenzame opsluiting in de geestelijke gezondheidszorg (ggz) te verbieden. Het aantal eenzame opsluitingen in de ggz nam in 2023 met 10 procent toe, ondanks de negatieve impact die deze maatregel heeft op de fysieke en mentale gezondheid van cliënten. Separatie kan trauma veroorzaken en leidt vaak tot langere opnames en extra behandelingen. Dit meldt MIND.

Volgens MIND schendt eenzame opsluiting fundamentele mensenrechten zoals vastgelegd in de Nederlandse Grondwet, het VN-Verdrag Handicap en internationale verdragen. Het beperken van vrijheid biedt geen bewezen voordelen voor de zorg of veiligheid en kan juist de gezondheid en het herstel van cliënten belemmeren. Om deze reden roept MIND op tot een wettelijke stop op separatie in de ggz, aangevuld met structurele investeringen voor meer personeel en scholing.

Politieke actie gevraagd

MIND vraagt de politiek om deze opsluitingsmaatregel in 2027 volledig te verbieden. Ook pleit de organisatie voor een bouwstop op Extra Beveiligde Kamers (EBK’s). Deze zouden vanaf 2027 bovendien moeten voldoen aan strikte voorwaarden, waaronder intensieve begeleiding en direct contact zoals beschreven in het Werkboek High and Intensive Care (HIC).

Toezicht IGJ

Om te zorgen dat de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) toezicht kan houden, is het essentieel dat het aantal eenzame opsluitingen inzichtelijk wordt. De komende tijd zal MIND ook inspraak leveren op wijzigingen in de Wet verplichte ggz en begin 2025 biedt MIND de petitie aan de Tweede Kamer aan. Deze kan hier worden ondertekend

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky