Studies naar verpleging en verzorging vooral in ziekenhuizen en verpleeghuizen

Nederland telt zeker 62 meerjarige onderzoekslijnen gericht op verpleging en verzorging. Onderzoek hiernaar vindt vooral plaats binnen ziekenhuizen, verpleeghuizen of de wijkverpleging. De meeste onderwerpen uit het Integraal Zorgakkoord (IZA) die hierbij aan bod komen zijn passende zorg, professionalisering, regionale samenwerking en technologie. Dit meldt Nivel. 

Het budget van ZonMw voor onderzoek in de verpleging en verzorging komt de komende jaren voor een belangrijk onderdeel uit het IZA. De kennis over de veel behandelde thema’s begint zich vaak nog in een beginfase, waardoor verder onderzoek over die thema’s nodig blijft. Toekomstige studies zouden zich dan ook moeten blijven richten op thema’s in het IZA, met name de zorg voor mensen met complexe zorgvragen, preventie en zorgtechnologie.

Ggz en gehandicaptenzorg

Slechts in beperkte mate vindt er in de geestelijke gezondheidszorg (ggz) en gehandicaptenzorg onderzoek plaats in de verpleging en verzorging. Onderzoekers die zich bezighouden met deze thema’s vinden dat studies binnen deze sectoren moeten intensiveren. Het voortzetten van het onderzoek in andere sectoren blijft desondanks belangrijk om tegemoet te komen aan de uitdaging in de huidige gezondheidszorg.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky