Geen restitutiepolissen voor de ggz: MIND roept minister op om in te grijpen
14 november 2024 om 09:12
< 1 min lezen

Geen restitutiepolissen voor de ggz: MIND roept minister op om in te grijpen

Vanaf 2025 biedt geen enkele zorgverzekeraar meer een restitutiepolis aan voor geestelijke gezondheidszorg (ggz). Dit heeft directe gevolgen voor de toegankelijkheid van deze zorg: er is geen vrije artsenkeuze meer. Ggz- belangenbehartiger MIND spreekt van een zorgwekkende situatie en vraagt minister Fleur Agema van Volksgezondheid om snel in te grijpen. De verwachting is dat het verdwijnen van de leidt tot een flink gereduceerd aanbod van ongecontracteerde ggz, wat grote druk zet op de toegankelijkheid van de sector. Dit meldt MIND.

Met het schrappen van de restitutiepolis door zorgverzekeraars zoals Menzis, a.s.r. en Aevitae, wordt de vrije artsenkeuze beperkt tot gecontracteerde zorgaanbieders. Dit betekent dat ggz-patiënten die aangewezen zijn op niet-gecontracteerde zorg óf aanzienlijk meer zullen moeten betalen óf geen toegang meer hebben tot deze zorgopties. Vooral voor cliënten met complexe psychische klachten kan deze beperking desastreus zijn. De afschaffing van de restitutiepolis betekent feitelijk dat alleen mensen met hogere inkomens nog toegang hebben tot alternatieve ggz-zorg, stelt MIND.

Noodkreet: politieke actie nodig

MIND benadrukt dat de gelijke toegang tot zorg verankerd is in de Grondwet. De organisatie stelt dat het uitsluiten van ggz-patiënten van de vrije artsenkeuze discriminatie vormt ten opzichte van patiënten met andere gezondheidsklachten. Zij houden vaak namelijk wel toegang tot ongecontracteerde zorg. Om de ggz-toegankelijkheid te waarborgen, dringt MIND aan op het verplicht aanbieden van een betaalbare restitutiepolis voor ggz.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky

Relevante artikelen

Alles van ggz
    • GGZ

    Een avond met meldingen over ‘verwarde personen’: inzicht in streettriage

    30 december 2024 om 15:03
    • GGZ

    De meest gelezen artikelen van 2024: dit hield jullie bezig in de zorg

    27 december 2024 om 11:41