Family Baby Unit OLVG helpt pas bevallen vrouwen met psychische problemen

Pas bevallen vouwen met psychische problemen zoals angststoornissen of depressie kunnen sinds kort terecht bij Family Baby Unit van het OLVG. Daar krijgen ze begeleiding bij het opstarten van het moederschap en kunnen ze rustig herstellen van hun bevalling. Ze kunnen er – samen met kind en eventuele partner – een paar dagen tot maximaal drie weken na de bevalling verblijven. Dit meldt het OLVG. 

Tijdens het verblijf is er aandacht voor de mentale gesteldheid van de moeder en de hechting tussen haar en haar pasgeboren baby. Mogelijk krijgt ze medicatie voorgeschreven en wordt er tijdens haar verblijf in de unit een netwerk van zorg  thuis georganiseerd. Vrouwen met psychische klachten zijn extra kwetsbaar. In de eerst drie maanden na de bevalling is de kans op terugval en opname op een psychiatrische afdeling het grootst. “Een goede start, met begeleiding en rust, is dan extra belangrijk”, zegt ziekenhuispsychiater Birit Broekman van het OLVG.

POP-poli

Een moeder met een slechte mentale start, kan ertoe leiden dat haar kindje later ook psychische problemen krijgt. Daarom is er in aanloop naar de bevalling ook een polikliniek voor zwangeren met mentale klachten, de POP-poli. De poli ondersteunt vrouwen met psychiatrische klachten of bipolaire of psychotische stoornissen in de familie voor en tijdens de zwangerschap.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky