‘Impact van angststoornis móet omlaag’

Het percentage volwassenen met een angststoornis in Nederland is gestegen van 10 naar 15 procent, met alle gevolgen van dien. Neeltje Batelaan, hoogleraar psychiatrie van angstgerelateerde stoornissen van Amsterdam UMC ziet dat de impact ervan op de samenleving omlaag moet. Een angststoornis weerhoudt mensen ervan om naar hun werk of zelfs de supermarkt te gaan. Mensen raken geïsoleerd en als ze geluk hebben is er een partner die taken kan overnemen. Kinderen krijgen onbedoeld angstig gedrag aangeleerd en werkgevers kampen met een hoog ziekteverzuim. Batelaan pleit voor meer kennis over deze stoornissen zodat er meer ingezet kan worden preventie en tijdige behandeling. Dit meldt Amsterdam UMC.

Een angststoornis begint vaak relatief mild, maar hoe langer iemand ermee rondloopt hoe ernstiger deze wordt. Ook kunnen mensen te maken krijgen met bijkomende klachten als een depressie of overmatig gebruik van alcohol of drugs. Behandelingen zijn vaak niet duurzaam. Cognitieve therapie is voor 75 procent van de mensen effectief. Dit betekent dat de overige 25 procent opnieuw klachten krijgt na de behandeling. Ook ontstaan bij een derde opnieuw klachten na afbouw  van medicatie. Omdat er nog geen onderzoek is gedaan naar interventies, zet de geestelijke gezondheidszorg bij angststoornissen niet in op het voorkomen van terugval.

Aandacht voor angststoornissen tijdens jeugd en adolescentie

Batelaan pleit voor een aanpak die beter aansluit op de specifieke kenmerken van een angststoornis. Meer dan de helft van de angststoornissen ontstaat tijdens de jeugd. Daarom is het belangrijk om er tijdens die levensjaren alert op te zijn. Hardnekkigheid is te voorkomen met preventie en tijdige behandeling, blijkt ook uit cijfers van een recente maatschappelijke kosten-batenanalyse. Zorg wordt nu pas ingezet als de problemen zijn verergerd en dus lastiger te behandelen zijn. Onverstandig, noemt Batelaan dit. Daarom hebben zorgprofessionals én de samenleving hier meer kennis over nodig. En zoals overal in de ggz geldt: de wachtlijsten moeten worden teruggedrongen.

Vervolgzorg

Deze week komt de herziene multidisciplinaire behandelrichtlijn voor angst- en dwangstoornissen uit. Daarin is volgens Batelaan nog te weinig oog voor passende vervolgzorg om te voorkomen dat iemand terugvalt na een eerste behandeling.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky