Duur medicijn tegen uitgezaaide prostaatkanker niet in basispakket

Ondanks verwoede pogingen van minister Fleur Agema van Volksgezondheid om bij farmaceut Bayer een lagere prijs te bedingen voor Nubeqa, een medicijn tegen uitgezaaide hormoongevoelige prostaatkanker, is het niet gelukt. Het middel komt dus vooralsnog niet in het basispakket. Agema laat weten dat als Bayer bereid is om over een lagere prijs te praten, ze haar beslissing zal heroverwegen. Dit meldt Skipr. 

Haar voorganger Ernst Kuipers is de prijsonderhandelingen met Bayer destijds opgestart en Agema moest  ze afmaken. Helaas konden beide zorgministers geen financiële afspraken voor het medicijn Nubeqa (darolutamine) voor mannen met uitgezaaide prostaatkanker. Het middel blijft dus in de pakketsluis en is hiermee uitgesloten van opname in het basispakket.

Hoge kosten

Hoewel het middel voldoet aan de stand van de wetenschap, zal opname ervan in het basispakket ruim 40.000 euro per patient per jaar kosten. De verwachting is dat 3.250 patiënten per jaar gebruik zullen maken van het Nubeqa. Voor veel patiënten is een alternatief met gelijkwaardige effecten te vinden, maar een deel van de patiënten worden door het niet opnemen van het middel in de basisverzekering uitgesloten van behandeling. Zij moeten het doen met mogelijk minder effectieve medicijnen.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky