Normal_zwangerschap__zwanger_2__1_

Moeders die tijdens hun zwangerschap zijn blootgesteld aan fijnstof, hebben een verhoogd risico op een kindje met cerebrale parese (CP). Er is geen specifieke periode tijdens de zwangerschap waarin foetussen extra kwetsbaar zijn voor blootstelling hieraan. De bewegingsstoornis CP ontstaat door hersenbeschadiging. Dit meldt Vakblad Vroeg.

Het risico op cerebrale parese neemt met 12 procent toe bij een toename van 2,7 micrometer in de concentratie fijnstof, blijkt uit Canadees onderzoek onder 1,5 miljoen kinderen. Er is dus een duidelijk verband tussen fijnstof en CP. Dat verband bestaat niet tussen de blootstelling aan stikstofdioxide of ozon en de kans op cerebrale parese. 

Verhoogd risico op CP bij bevruchting in winter en lente

Onderzoekers in de Verenigde Staten toonden eerder aan dat beginnende zwangerschappen in de winter en lente ook gepaard gaan met een verhoogd risico op CP, in tegenstelling tot bevruchtingen in de zomer en herfst. Vroeggeboorte is een bekende risicofactor voor CP, maar blijkt slechts een kleine bijdrage te leveren aan het ontstaan ervan.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky