Roken tijdens de zwangerschap óók schadelijk bij één sigaret per dag

Zwangere vrouwen die denken dat één sigaretje per dag geen kwaad kan, hebben het flink mis. Dit blijkt uit nieuw onderzoek van wetenschappers uit de Verenigde Staten. Voor de bevruchting roken en weinig roken tijdens de zwangerschap kan zeer schadelijk zijn voor de baby. Pasgeborenen van moeders die voor of tijdens de zwangerschap rookten, hadden een verhoogd risico op ernstige gezondheidsrisico’s. Dit meldt Scientias. 

Baby’s hebben bijvoorbeeld een grotere kans op een klaplong, ademhalingsproblemen, epileptische aanvallen of neurologische problemen. Zij hadden behoefte aan surfactant-vervangingstherapie, werden opgenomen op de afdeling neonatologie of hadden mogelijk ernstige bloedvergiftiging. Van de ruim 12 miljoen moeder-kinderparen die werden onderzocht, had bijna 9,5 procent een of meer van deze gezondheidsklachten.

Risico op complicaties na geboorte

Vrouwen die voor hun zwangerschap sigaretten aanraakten, hadden 27 procent meer kans op een pasgeboren baby met ernstige gezondheidsklachten dan moeders die niet rookten voor de zwangerschap. Bij vouwen die tijdens de zwangerschap rookten, steeg het risico op ernstige problemen naar 31 tot 32 procent. Baby’s van moeders die niet meer dan een of twee sigaretten per dag rookten voorafgaand aan de bevruchting, hadden 16 procent meer kans op ernstige gezondheidscomplicaties. Dit risico verdubbelde bij twintig sigaretten of meer per dag.

Roken is nooit veilig

De onderzoekers concluderen dat roken rondom de zwangerschap nooit veilig is. Ze hopen dat hun bevindingen aanstaande moeders motiveren om te stoppen met roken, ook als ze nog niet zwanger zijn.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky