‘Vertrek geboortecentrum Heerlijn leidt mogelijk tot meer zorgmijding’

Verloskundigen in Heerlen vrezen voor het vertrek van Geboortecentrum Zuyderland uit Heerlen. In de gemeente is er sprake van een relatief hoog aantal risicozwangerschappen en mijden aanstaande ouders zorg vanwege geldgebrek en het ontbreken van een sociaal netwerk. Zonder het Geboortecentrum ontstaan er mogelijk meer gezondheidsrisico’s bij moeder en kind. In Heerlen vinden om die reden juist ‘zwangere in een kwetsbare situatie’-overleggen plaats. Dit meldt 1Limburg.

Het ziekenhuis ziet de vrouwen die niet voor een bevalling naar het ziekenhuis gaan niet, maar verloskundigen wel. Zij weten dat ouders niet zorg mijden uit onwil, maar vanwege geldgebrek en het ontbreken van een sociaal netwerk. Daardoor komen ze in een vicieuze cirkel, met alle risico’s van dien. “De stress die deze vrouwen ervaren door de combinatie van financiële onzekerheid, een gebrek aan ondersteuning, en de grotere afstand naar het ziekenhuis, verergert hun situatie nog meer”, zegt verloskundige Lonneke Greten. In Heerlen-Noord is daarom de sociale verloskundigenpraktijk Lotus in het leven geroepen.

Vervoer naar Geleen

Nu is er wel geld beschikbaar gesteld voor vervoer van zwangere vrouwen naar het ziekenhuis in Geleen, maar waarvoor dit geld precies gebruikt kan worden is niet duidelijk. Mag de partner mee? Is het mogelijk om er een oppas van te betalen? Dit zijn vragen die voorlopig onbeantwoord blijven.

Ook het Nationaal Programma Heerlen Noord (NPHLN) ziet dat het vertrek van het Geboortecentrum gepaard gaat met risico’s. Het programma hoopt iedere nieuwe inwoner van de stad een goede start te geven, waar een Geboortecentrum in de buurt aan bijdraagt. “We blijven ons tegen het vertrek verzetten”, zegt Simone Claessens van de organisatie.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky