‘Zorgen over sporten tijdens zwangerschap begrijpelijk, maar niet altijd terecht’

Proefvoetbalster Lieke Martens heeft deze week bekendgemaakt zwanger te zijn en te blijven sporten. Niet iedereen zou deze keuze maken. Veel zwangeren denken dat sporten of bewegen gevaarlijk kan zijn voor hun ongeboren baby. Shanna Kulik van Kenniscentrum Sport & Bewegen begrijpt de zorgen, maar benadrukt dat deze niet altijd terecht zijn. Sporten is  voor zwangeren en hun baby’s vaak heel gezond en brengt diverse gezondheidsvoordelen met zich mee. Dit meldt Kenniscentrum Sport & Bewegen.

Een sportende vrouw verbetert haar conditie tijdens de zwangerschap en zorgt voor meer kracht, wat tijdens en na de bevalling hard nodig is. Genoeg beweging zorgt bovendien voor een verminderde kans op onder meer zwangerschapsdiabetes of een te hoge bloeddruk. Bewegen is ook goed voor de ongeboren baby: de kans op vroeggeboorte is kleiner en zijn of haar conditie verbetert ook.

Tegenstrijdige geluiden

Volgens Kulik gaan zwangere vrouwen vaak nog te voorzichtig om met bewegen. “Er zijn veel tegenstrijdige geluiden over wat je als zwangere vrouw wel of niet zou mogen doen op het gebied van bewegen en sport. Daarnaast zijn er op dit moment geen specifieke beweegrichtlijnen vanuit de Gezondheidsraad. Dit zorgt voor verwarring bij zowel zorgprofessionals als zwangere vrouwen.” Bij Kenniscentrum Sport & Bewegen is die informatie er wel, zegt Kulik. De organisatie kan zwangeren advies geven, eventueel via gynaecologen, kraamverzorgenden, bekkenbodemfysiotherapeuten en verloskundigen.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky