Akkoord op verbeterplan verlieslijdend HagaZiekenhuis

Het HagaZiekenhuis heeft een van de grootste ziekenhuisverliezen van de laatste jaren geleden. Vorig jaar stond het met 20,3 miljoen euro in de rode cijfers. De belangrijkste oorzaken: hogere loonkosten en inflatie. Inmiddels hebben zorgverzekeraars en banken hun akkoord gegeven op het verbeterplan. Dit meldt Skipr.

Ook speelt de defusie van de Reinier Haga Groep een rol in het bar slechte resultaat van 2023. Kort erna bleek namelijk dat de financien lang niet zo optimisch waren als gezegd werd. Maar de grootste reden voor het verlies waren toch wel de kosten voor personeel niet in loondienst (PNIL). Veel medewerkers in dienst verlieten met name het Langeland Ziekenhuis in Zoetermeer vanwege de grote onzekerheid omtrent de toekomst. Hierdoor kwamen de kosten voor extern personeel uit op 25,4 miljoen euro in plaats van de begrote 4,5 miljoen euro.

HagaVooruit!

Om het ziekenhuis weer financieel gezond te krijgen is het herstelplan ‘HagaVooruit!’ opgesteld. Het ziekenhuis gaat anders, beter en slimmer werken en de zorgprocessen moeten beter aansluiten bij de vraag van de patient. Banken en zorgverzekeraars hebben akkoord gegeven op het plan, dat ook is autonomere aansturing van de verschillende locaties bevat. Er komt een vacaturestop en een projectleider moet de PNIL-uitgaven flink terugdringen.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky