Dat je een trombosebeen kunt krijgen van lange vliegreizen is al langer bekend, maar dat dit ook kan gebeuren in de auto of de trein is onder veel reizigers niet duidelijk. Trombosestichting Nederland waarschuwt voor de risico’s van lang stilzitten. Dit meldt RTL Nieuws.
Mensen die langer dan vier uur in dezelfde houding zitten, kunnen een trombosebeen krijgen. Nog altijd komt dit voor na een vakantieperiode, waar veel mensen op en neer reizen in het vliegtuig, de auto of trein. Natuurlijk gebeurt het niet bij iedereen, maar de Trombosestichting vindt het belangrijk dat mensen zich wel bewust zijn van de risico’s van lang stilzitten. Trombose, waarbij een bloedstolsel het bloedvat verstopt, komt bij meer dan 100.000 Nederlanders per jaar voor en 18.000 krijgen een trombosebeen. En dit kan dodelijk zijn: “Een op de vier mensen overlijdt aan de directe of indirecte gevolgen van trombose.”
Verschillende oorzaken
Oorzaken van trombose zijn aderverkalking of problemen met de wand van het bloedvat door een operatie of ongeluk, maar ook zwangerschap, anticonceptie en infecties zijn een risicofactor. Tot slot kan een verandering in de bloedstroom door te lang stilzitten of liggen trombose veroorzaken. De plotselinge aandoening wordt vaak niet herkend, vaak omdat jongeren denken dat het hen niet overkomt. Maar een belangrijke risicogroep is de zwangere vrouw of de vrouw die aan de anticonceptiepil zit. Een diagnose wordt ook regelmatig gemist, vooral als er maar een symptoom is zoals spierpijn.
Symptomen trombose
Waar kun je opletten als je vermoedens van trombose hebt? Symptomen naast spierpijn zijn vooral een snelle zwelling van een been, rode of blauwe verkleuring van het been, lichte koorts, strakke huid. Minder vaak komen klachten als een wit been, zeer pijnlijk been of een gevoel van zweepslag voor.
Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky