Normal_gemeente_balie

Een groot deel van de gemeenten in Nederland erkent dat er te weinig zorgkennis aanwezig is om de zorgtaken te kunnen aanbieden. Slechts 59 procent van de gemeenten zegt klaar te zijn voor de overheveling van zorgtaken die per 1 januari 2015 voor hun rekening komen. Dit blijkt uit een rondgang van de organisatie Yacht in samenwerking met FunktieMediair onder bijna vijftig gemeenten. 

Met name de kennis over de geestelijke gezondheidszorg (ggz) blijkt bij veel gemeenten onvoldoende aanwezig, maar ook op andere terreinen is de kennis of het inzicht over de beschikbaarheid van zorgkennis beperkt. Daarnaast blijkt de huidige wet- en regelgeving vaak een belemmering om deze kennis binnen te halen.

Rob Marechal, directeur bij zorgrecruiter FunktieMediair: 'Het is opvallend en zorgelijk tegelijk om te zien dat gemeenten onvoldoende anticiperen op wat er op hen afkomt met de decentralisatie van de zorgtaken. Het blijkt dat twee derde van de gemeenten weet wat er van hen verwacht wordt en wat dit betekent voor de functies van medewerkers. Het besef dat er zorgkennis nodig is, is hoog (89 procent), maar men heeft dit nog onvoldoende binnen gehaald; vooral de kennis van de ggz scoort laag.'

Het onderzoek van Yacht laat verder zien dat een meerderheid van de gemeenten weet welke expertise nodig is om de zorgtaken te kunnen invullen, maar zich belemmerd ziet door regelgeving bij het aantrekken van de juiste kennis. Bijna de helft van de gemeenten (49 procent) zegt onvoldoende mogelijkheden te hebben om medewerkers te ontslaan en te vervangen. Daarnaast is bij sommige gemeenten een 'aannamestop' ingesteld, waardoor uitbreiding van het personeelsbestand geen optie is.

© Nationale Zorggids