Nieuwe keuzehulp MantelzorgNL bij overnemen zorgtaken
22 augustus 2024 om 14:27
< 1 min lezen

Nieuwe keuzehulp MantelzorgNL bij overnemen zorgtaken

Steeds vaker krijgen mantelzorgers de vraag of zij willen bijspringen in de zorg. Hoe weet je als mantelzorger of je dit wil? En voelt de vraag gedwongen of is er echt sprake van vrije keuze? Bovendien is het bij het overnemen van zorghandelingen belangrijk dat je hier goed op wordt voorbereid en dat de verantwoordelijkheid bij incidenten niet bij jou komt te liggen. Allemaal vraagstukken waar mantelzorgers antwoord op verdienen. De nieuwe keuzehulp van MantelzorgNL geeft antwoord op dit soort vragen, meldt MantelzorgNL.

MantelzorgNL wil dat mantelzorgers een goed geïnformeerd en weloverwogen besluit kunnen nemen over het al dan niet overnemen van zorghandelingen van de formele zorg. De nieuwe keuzehulp helpt hen hierop voor te bereiden, geeft antwoord op juridische vragen en belicht de voordelen van het overnemen van zorghandelingen. Want die zijn er wel degelijk: zo zorgt het voor meer vrijheid en minder regeldruk. Tegelijkertijd zijn zorghandelingen extra taken voor vaak overbelaste mantelzorgers. Ook kan de relatie met de zorgvrager veranderingen door het overnemen van zorgtaken.

Vier uitgangspunten

Met vier uitgangspunten van MantelzorgNL weten mantelzorgers waar ze op moeten letten en welke vragen ze kunnen stellen: er moet sprake zijn van vrije keuze, de zorgprofessional is verantwoordelijk voor een goede voorbereiding (in een zorginstelling én thuis), de zorgorganisatie is verplicht om achtervang te regelen voor mantelzorgers die uitvallen wegens bijvoorbeeld werk of ziekte en er moet altijd aandacht blijven voor overbelasting van de mantelzorger.

Aansprakelijkheid 

Het overnemen van zorghandelingen is niet zonder risico’s. Mantelzorgers mogen van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) veel: ze mogen medicijnen en injecties geven en helpen bij dagelijkse verzorging. Maar het kan zijn dat de hulpvrager uitglijdt onder de douche. Wie is hier dan voor verantwoordelijk? Mantelzorgers kunnen alleen aansprakelijk worden gesteld bij verwijtbaar gedrag, zoals het verdubbelen van medicatie zonder overleg of het niet inschakelen van een arts als er bijvoorbeeld een allergische reactie optreedt.

Gebruikmaken van de keuzehulp? Dat kan hier.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky

Relevante artikelen

Alles van gehandicaptenzorg
    • Gehandicaptenzorg

    De meest gelezen artikelen van 2024: dit hield jullie bezig in de zorg

    27 december 2024 om 11:41
    • Gehandicaptenzorg

    Invoering inkomensafhankelijke bijdrage Wmo uitgesteld naar 2027

    24 december 2024 om 11:10