Onveilige werksfeer bij jeugdzorginstelling Pactum; staking dreigt
19 november 2024 om 11:17
2 minuten lezen

Onveilige werksfeer bij jeugdzorginstelling Pactum; staking dreigt

Jeugdzorgmedewerkers van Pactum hebben te maken met een onveilige en onverantwoorde werksfeer. Volgens vakbond FNV is er dagelijks sprake van fysieke confrontaties, sociale onveiligheid en intimidatie. Ook hebben hulpverleners last van een onverantwoord hoge werkdruk en wordt nieuw personeel onvoldoende ingewerkt. Bestaand personeel is ook lang niet altijd handelingsbekwaam, vanwege de vele personeelswisselingen en externe krachten. Vloeren staan op instorten en medewerkers melden brandonveiligheid. Als de raad van bestuur niet aan hun eisen voldoet, volgen na 25 november acties. Dit meldt FNV. 

Pactum, onderdeel van VIGO Groep, is actief in Overijssel, Gelderland, Brabant en Limburg. Medewerkers eisen concrete maatregelen van de raad van bestuur om de onveilige werkomstandigheden aan te pakken. Dit moet de raad van bestuur uiterlijk 25 november oppakken. De belangrijkste boodschap: zolang de veiligheid niet gegarandeerd is, moeten medewerkers niet tewerkgesteld worden.

Veiligheid kinderen niet zeker

Door de onveilige en onverantwoorde omstandigheden is ook de veiligheid van kinderen niet meer zeker. De raad van bestuur is hiervan op de hoogte, maar er zijn nog geen maatregelen genomen. Daarom nemen medewerkers van Pactum het heft in eigen handen door te gaan staken als de situatie geen acute oplossing krijgt.

Pakket aan maatregelen geëist 

De raad van bestuur stelt dat het PlanPactum voldoende maatregelen bevat, maar de praktijk blijkt weerbarstiger. “De opstelling van de RvB leidt tot veel boosheid en onbegrip onder de medewerkers. Zij hebben dagelijks te maken met onveiligheid en kunnen hun werk niet meer op een verantwoorde en veilige manier doen.” Namens de medewerkers heeft de vakbond een lijst met veertien concrete eisen opgesteld, met daarop onder meer geen tewerkstelling bij acute onveiligheid, het op orde brengen van brandveiligheid in panden en structurele inzet van extra personeel in dienst. FNV eist ook scholing en een hulpverlener-kind ratio dat op papier wordt gezet. Ook moet er een meldpunt komen waar personeel misstanden en sociale onveiligheid bij Pactum kan melden.

Tot slot moet er maatregelen tegen de hoge werkdruk komen en is het noodzakelijk om werkroosters op tijd rond te krijgen. Extern personeel zou alleen ingehuurd moeten worden bij uitval door ziekte of bij piekdrukte.

Lees ook: ZIKOS-afdelingen niet langer onder verscherpt toezicht van de inspectie

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky

Relevante artikelen

Alles van zorgpersoneel
    • Jeugdzorg

    Voedselallergieën beter te diagnosticeren dankzij nieuwe inzichten

    Gisteren om 13:19
    • Jeugdzorg

    Jeugdzorg piept en kraakt, maar er is ook goed nieuws

    20 december 2024 om 12:16