Transfore zet plannen voor forensische kliniek in Deventer door ondanks kritiek

Een groep inwoners van het dorp Schalkhaar en de gemeente Deventer zijn tegen de komst van een forensisch psychiatrische kliniek, maar dat laat Transfore zich er niet van weerhouden om de instelling er toch te bouwen. Inmiddels is de vergunningaanvraag hiervoor ingediend. Dit meldt De Stentor.

Het college van burgemeester en wethouder en een meerderheid van de gemeenteraad in Deventer willen niet dat er een tbs-kliniek komt. Ze zien het onder meer niet zitten omdat de kliniek een parkachtige omgeving zou vervuilen met een afgesloten gebouw met hekken eromheen. Maar Transfore vindt de kliniek wel passen en vraagt daarom een vergunning aan.

Zorg of beveiliging als hoofdzaak?

Een deel van de crux zit hem in de vraag of zorgverlening de hoofzaak is in de nieuwe kliniek. Volgens Transfore wel, maar de gemeente denkt van niet. Een jurist die de gemeente om advies heeft gevraagd stelt namelijk dat de primaire functie van de instelling beveiliging is. Dimence, waar Transfore onder valt, zegt echter dat er voortdurende zorg verleend wordt, maar om dit te kunnen doen is er beveiliging nodig. Bovendien vallen forensisch psychiatrische klinieken onder de geestelijke gezondheidszorg (ggz).

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky