Fivoor stopt met inhuur zzp’ers, andere ggz-aanbieders volgen op de voet
Bij ruim 95 procent van de ingehuurde zzp’ers in de zorg is er sprake van schijnzelfstandigheid. Vanaf 1 januari 2025 gaat de Belastingdienst handhaven op schijnzelfstandigheid via de Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (Wet DBA). Ggz-aanbieder Fivoor stopt daarom volgend jaar met de inhuur van zzp’ers die schijnzelfstandigen zijn. Bestuurslid Jeroen Gast noemt de verandering spannend, maar bovenal een kans. Hij heeft hierover een statement geschreven, die mede is ondertekend door voorzitters en leden van de raden van bestuur van Parnassia Groep, GGZ Centraal, GGZ Delfland, GGZ NHN, Rivierduinen en Altrecht. Dit meldt Fivoor.
Het afscheid van zzp’ers met schijnzelfstandigheid kan op korte termijn voor onrust zorgen binnen organisaties en bovendien een hogere werkdruk. Immers, de roosters moeten nog steeds gevuld worden. Desondanks is Fivoor ervan overtuigd dat pijn op de korte termijn een zegen zal zijn op de lange termijn. “We zien het als een kans. We krijgen immers een level-playing field en geen scheve gezichten meer bij vaste medewerkers die de zzp’er meer ziet verdienen, niet volwaardig mee ziet doen en voornamelijk op de voorkeursuren ziet werken.”
Flexibel werkgeverschap
Gast is ervan overtuigd dat nu de tijd is om in te zetten op een verbeterde werkomgeving voor vast personeel, oud en nieuw. De hoge tarieven die zzp’ers betaald krijgen, kunnen niet ook aan vaste werknemers beloofd worden, maar wel zijn er veel mogelijkheden tot modern werkgeverschap, stelt de bestuurslid van Fivoor. Door een flexibele werkgever te zijn, voelen meer vaste medewerkers verbondenheid en hebben zij een betere werk-privébalans. Dit kan bijvoorbeeld door werktijden flexibeler te maken, maar ook de starheid rondom werkplekken en roosterplanning los te laten.
Wet DBA is een kans
“We moeten echt aan de slag. Als we goed luisteren naar de behoeften van zorgprofessionals en de mogelijkheden van parttime werk, flexibele roosters, loopbaanperspectief en dergelijke bieden, dan kunnen we vaste dienstverbanden (bijna) net zo aantrekkelijk maken als freelance werk”, schrijft Gast namens meerdere ggz-instellingen. Zij roepen zzp’ers dan ook op om in vaste dienst te treden en werkgevers roepen ze op innovatiever en flexibeler te zijn. De Wet DBA is een kans, geen hindernis.
Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky