Proef St. Antonius: naasten van patiënten nemen lichte zorgtaken op zich

Sinds ongeveer een jaar nemen naasten van patiënten in het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein lichte zorgtaken over van het verplegend personeel. De resultaten zijn tot dusver positief, laat het ziekenhuis weten. Daarom zal de aanpak op alle verpleegafdelingen worden ingevoerd. Dit meldt MSN.

Hoe kunnen ziekenhuizen patiënten goede kwaliteit zorg verlenen met de huidige personeelstekorten? Een vraag die ook bij het St. Antonius in Nieuwegein speelde en waar het ziekenhuis nu mogelijk een antwoord op heeft gevonden. Door mantelzorgers in te zetten voor lichte zorgtaken, blijft de zorg betaalbaar en toegankelijk.

Vrijwillig

Twee afdelingen van het St. Antonius werken nu met deze aanpak. Familieleden van patiënten worden natuurlijk niet gedwongen om zorgtaken op zich te nemen, maar worden hierom gevraagd. Zo kunnen ze helpen bij het opmaken van bedden, wassen of aankleden van hun zieke naaste. Verpleegkundigen hebben zo meer tijd voor het uitvoeren van complexere zorgtaken die medische kennis vereisen. Patiënten vinden de aanpak tot nu toe heel prettig, blijkt uit een steekproef van het ziekenhuis.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky