Taakstraffen voor mannen die met valse diploma’s in de zorg aan de slag gingen

Drie mannen uit Arnhem, een man uit Ede en eentje uit Rotterdam hebben een taakstraf opgelegd gekregen voor het overhandigen van vervalste zorgdiploma’s aan uitzendbureau Ammi Zorg. Zodoende werkten ze met doelgroepen waarvoor ze helemaal niet bevoegd waren en declareerden zij hun gemaakte zorguren. Dit meldt Omroep Gelderland. 

Als het aan het Openbaar Ministerie (OM) lag kregen de mannen van 61, 40, 39, 34 en 27 jaar een zwaardere straf opgelegd, maar omdat de zaak al enkele jaren geleden aan het licht kwam zijn de straffen lager uitgevallen. Zij moeten taakstraffen van 35 tot 80 uur uitvoeren.

Steeds vaker diplomafraude in de zorg gemeld

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) ziet fraude met zorgdiploma’s steeds vaker voorkomen. Uit een rapport van de IGJ en de Onderwijsinspectie blijkt zelfs dat werknemers zonder eigenlijke bevoegdheden bijvoorbeeld nachtdiensten draaien en daarbij alleen maar op hun telefoon zitten en handelingen daar opzoeken. Vooral in de gehandicaptenzorg, jeugdzorg, geestelijke gezondheidszorg, verpleeghuiszorg en wijkverpleging wordt gefraudeerd met diploma’s.

Lees ook: Inspecties en ministers schrikken van fraude en criminaliteit in de zorg

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky