Fraude in de zorg is een toenemende mate een punt van zorg bij zorgverzekeraars, gemeenten en het Openbaar Ministerie (OM). Criminelen gaan tegenwoordig zelfs zo ver dat ze zorgpremies weten binnen te harken. DSW noemt fraude met premiegeld onacceptabel en ziet dat het tegenwoordig moeilijker is om een snackbar te beginnen dan een zorgbureau. Dit meldt Ditistwee.nl.
Ook geld van DSW verdwijnt in de zakken van criminelen, maar om welk bedrag het exact gaat is niet bekend. Waarschijnlijk gaat het om meer geld dan er bij de verzekeraar wordt geconstateerd en teruggevorderd.
Marktwerking
Topman Aad de Groot ziet dat de marktwerking een belangrijk aandeel speelt in de toenemende fraude in de zorg. De wijkverpleging is volgens hem een goed voorbeeld, sinds de overheveling naar de Zorgverzekeringswet. “Sindsdien wordt er heel veel gefraudeerd, omdat er dan een verdienmodel is.”
Drempel omhoog
Volgens de groot zijn er drie oplossingen voor het probleem: de drempel om een zorgbedrijf te beginnen moet omhoog, zorgverzekeraars, gemeenten en de Belastingdienst zouden gemakkelijker informatie moeten kunnen uitwisselen en fraude zou bestraft moeten worden met een gevangenisstraf. “Als je voor twee ton fraudeert, dan moet je hoogstens die twee ton terugbetalen.”
Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky