Zorgpersoneel in de VVT-sector wil harde cao-afspraken over lagere werkdruk

Personeel in verpleeg- en verzorgingshuizen en de thuiszorg hebben last van een te hoge werkdruk, te veel korte diensten, te veel administratie, slechte werkprivébalans en vinden hun salaris hiervoor te laag. Veel medewerkers willen tot hun pensioen blijven werken, maar zouden wel ander of lichter werk willen doen om het vol te houden. In de huidige cao staan afspraken om de hoge werkdruk tegen te gaan, maar in de nieuwe cao moeten deze flink worden verhard. Dit meldt vakbond FNV.

Vakbondsbestuurder Bert de Haas vreest voor leegloop van de sector als de werkdruk niet wordt aangepakt. “Als je 22 uur per week werkt en je daar zes keer per week voor naar je werk gaat dan heeft dat een heel grote impact op je werkprivébalans. 

Buiten werktijd gebeld

Bijna 80 procent van de ongeveer vierduizend respondenten op de FNV-enquête zegt dat de werkdruk in 2 jaar tijd verder is gestegen, mede door personeelstekorten en complexere zorgvraag van ouderen. Werknemers worden door de tekorten vaak buiten werktijd gebeld, ondanks dat hierover afspraken zijn gemaakt in de huidige cao.

Loonsverhoging van 7 procent

De afgelopen periode is het loon van VVT-personeel met zo’n 10 tot 15 procent gestegen, maar ongeveer 66 procent kan nog steeds niet makkelijk rondkomen. Daarom eist de FNV een loonsverhoging van 7 procent in 2025.